A hajunk az egyik legfontosabb részét képezi a kinézetünknek. Ápoljuk, szépítgetjük, szeretjük, azonban csak „távolról” ismerjük.

Mint egy korábbi cikkemben írtam, a TikTok-nak van egy olyan oldala, ami valódi értéket képvisel, és számos új dolgot tanulhatunk/tudhatunk meg bizonyos dolgokról, amit a mindennapokban nem valószínű, hogy látnánk. Ez a videó most egy olyan lesz.

 

De előbb ismerjük meg közelebbről. A hajunk az egyik legösszetettebb részünk, de miből is áll?

Kutikula (cuticle): A hajszál külső rétege, amely védelmet nyújt a belső struktúráknak. A kutikula vékony, lapos sejtek rétegeiből á ll. Láthatatlan, zsíros réteg, amit az általunk termelt faggyú von be. Ez a réteg csökkenti a nedvességvesztést és védelmet nyújt a károsodások ellen.

Hajkéreg (cortex) : A hajszál középső rétege, amely a hajunk szerkezetéért és színéért felelős. A hajkéregben találhatók a haj pigmentek, amelyek meghatározzák annak színét. A barna, vörös, fekete és arany színek mindenki hajában megtalálhatóak, csak más-más arányokban. Emellett a hajkéreg tartalmaz például keratint, amelyek a hajszál erősségét és rugalmasságát biztosítják.

Medulla (hajbél): A hajszál belsejében lévő velőállomány. Ez határozza meg a hajunk vastagságát és tömegét.

Nehéz elképzelni, hogy a kis hajszálakban ennyi minden megtalálható, igaz? Akkor jöjjön a videó, ami be is mutatja nekünk közelebből, hogy ne kelljen a fantáziánkra bíznunk a dolgot.

Forrás: TikTok (@macrofying)