A ragyogó bőr titka nem csak a megfelelő szépségápolási rutinban rejlik, hanem káros sugarak elleni védelemben is. A napfény kellemes és számtalan jó hatással bír, ám nem szabad elfelejtenünk, hogy hosszú távon káros hatásokat is okozhat, különösen az arcbőrünk szempontjából.

Az UV egyrész fontos, mert általa termelődik a bőrünkben a D-vitamin, azonban a túlzott napfény a bőr öregedéséhez, napégéshez, pigmentfoltok kialakulásához és a bőrrák kockázatának növekedéséhez vezethet. Az arcbőr különösen érzékeny, és leginkább kitett területe a káros UV-sugárzásnak.

A jó hír az, hogy a megfelelő fényvédő használatával megelőzhetjük, vagy minimalizálhatjuk ezeket a káros hatásokat.

 

De pontosan mik ezek a káros hatások?

Leégés

A leégés nemcsak fájdalmas, de károsítja is a bőr szerkezetét és hosszú távú károkat okozhat. Kutatók szerint a melanoma kialakulásában fontos szerepet játszik, ami egy súlyos bőrelváltozás. Dr. Gilde Katalin azt mondta, hogy akik gyerekkorukban többször is napégést szenvedtek, azoknál gyakrabban fordul elő melanóma.

Ráncok

A napfény a bőrsejtek öregedéséhez vezethet, ami által megereszkedik a bőr, ráncok jelennek meg rajta. Ha fényvédőt használsz, ez a folyamat is le fog lassulni.

Pigmentfoltok és egyenetlenségek kialakulása

A napfény hatására sötét foltok alakulhatnak ki az arcbőrön, amit nehéz, vagy lehetetlen eltüntetni. Így ha nem akarsz folyamatosan, az egész arcodra alapozót kenegetni, ajánlatos megfogadni a tanácsokat...

Hogyan válasszunk megfelelő fényvédőt?

Amikor fényvédőt választunk az arcbőrünkre, néhány fontos tényezőt érdemes figyelembe venni:

SPF szint: Az SPF (Sun Protection Factor) száma meghatározza, mennyire véd a napégés ellen. Általában legalább SPF 30 ajánlott mindennapos használatra.

Széles spektrumú védelem: Keresd a fényvédőket, amelyek védelmet nyújtanak mind az UVA, mind a UVB sugárzás ellen.

Bőrtípus: Ha érzékeny bőrű vagy, válassz olyan fényvédőt, amely hipoallergén és nem tömíti el a pórusokat.

Textúra és formula: A könnyű textúrájú, könnyen felszívódó fényvédők ideálisak az arcra, mivel kényelmesen viselhetőek a smink alatt is, primernek is használhatók.

Személy szerint a természetes formulákban hiszek, így rengeteg Keve terméket használok. Az ő fényvédőjük, a #cream everyday spf 50+ nekem szuperül bevált. Gyorsan felszívódik, nem zsírosítja a bőrt, csak minimálisan, finom illata, és magas SPF száma van, ami rendkívül fontos.

A fényvédő használata tehát nemcsak a bőröd egészségéért, de a szépséged megőrzéséért is kulcsfontosságú. Ne hagyd otthon a fényvédőt, az arcod hálás lesz érte!

Képek: Shutterstock, Keveshop