Ahogy közelednek a hűvösebb hónapok, a bőrünk egyre nagyobb kihívások elé néz. A szeles, hideg időjárás és a fűtött, száraz levegő könnyen megfosztja bőrünket a nedvességtől, amitől az száraz lesz, viszketni fog - nekem ráadásul ekcémás is - és érzékeny lesz. De van néhány egyszerű tipp, amivel megvédheted a bőröd, és nem is nehéz! tarts velem.

arcápolás ősz hidratáló

 

Hidratálj, hidratálj, hidratálj!

Talán a legfontosabb lépés a bőr védelmében az, hogy folyamatosan hidratáld. Télen a bőr több nedvességet veszít, ezért fontos, hogy vastagabb, táplálóbb krémet használj, mint amit nyáron megszoktál. A könnyű, nyári géleket ilyenkor cseréld le olaj- vagy vajalapú hidratálókra, amelyek mélyebben táplálják a bőrt és megakadályozzák a nedvességvesztést. Olyan összetevőket keress, mint a hialuronsav, a glicerin vagy a shea vaj – ezek a legjobb barátaid ilyenkor! Jól teszed, ha már ősszel elkezdesz keményebben hidratálni!

Óvatosan a forró vízzel!

Bármennyire is jól esik egy forró zuhany a hidegben - én már csak tudom -, a bőrödnek ez igazi rémálom. A forró víz ugyanis tovább szárítja a bőrt, eltávolítja a természetes védőrétegét. Próbálj inkább langyos vízben fürödni vagy zuhanyozni, és utána azonnal vigyél fel hidratálót, amikor a bőröd még nedves. Ez segít megőrizni a nedvességet.

Ne felejtsd el az ajkaidat és a kezeidet!

Télen az ajkak és a kezek különösen ki vannak téve a hidegnek. A kicserepesedett ajkak és a kiszáradt, repedezett kéz a hideg idő első jelei lehetnek. Az ajakbalzsam és kézkrém legyen a mindennapi rutinod része (de nem ám az agyonparfümözött változatok). Ha kilépsz a lakásból, ne hagyd otthon ezeket a kis „segítőtársakat”, és amikor csak eszedbe jut, kend be magad! A legjobb, ha olyan termékeket választasz, amelyek gazdagok E-vitaminban és méhviaszban.

Réteges védelem – nemcsak a ruhában!

A réteges öltözködés mellett a bőrápolásban is érdemes rétegezni. Kezdj egy könnyű szérummal, amely hidratáló és védő összetevőket tartalmaz, majd erre jöhet a gazdagabb hidratálókrém. A szérum segít abban, hogy a mélyebb rétegek is elegendő nedvességet kapjanak, míg a krém lezárja a bőrt, és meggátolja a további nedvességvesztést. Ha igazán törődni akarsz magaddal, hetente egyszer-kétszer alkalmazz éjszakai maszkot vagy olajat is!

Figyelj az étrendedre!

A bőröd nemcsak kívülről, hanem belülről is igényli a törődést. A hideg időben érdemes odafigyelni arra, hogy elég vizet iszol-e, és hogy étrended tartalmaz-e elegendő egészséges zsírt, például omega-3 zsírsavakat. Ezek segítenek megőrizni a bőr természetes védőrétegét. Ha úgy érzed, hogy keveset fogyasztasz ezekből, érdemes kipróbálni például halolajat, lenmagot vagy diót.

Ne hanyagold el a fényvédelmet!

Tudom, ige, minden cikkemben felhívom a figyelmet a fényvédelemre, de tényleg fontos! Télen is ki vagyunk téve az UV-sugaraknak, különösen, ha hó van a földön, amely visszaveri a napfényt. Válassz egy legalább SPF 30-as fényvédőt, és ne hagyd ki a reggeli rutinból! A fényvédő megvédi a bőröd a korai öregedéstől és a káros UV-sugaraktól, még akkor is, ha a nap nem tűnik olyan erősnek.

Párásítsd a levegőt otthon

A fűtés szinte elkerülhetetlenül kiszárítja a levegőt a lakásban, ami nemcsak a bőrödre, hanem a hajadra is rossz hatással van - az egészségről nem is beszélve. Egy párásító készülék segíthet visszapótolni a nedvességet a levegőbe, így a bőröd is kevésbé lesz száraz. Ez különösen éjszaka lehet hasznos, amikor alvás közben regenerálódik a bőr.

Óvatosan a radírozással!

A bőr radírozása fontos lépés, hogy megszabaduljunk az elhalt hámsejtektől, de télen érdemes óvatosan bánni vele. Ha túl gyakran radírozol, akkor tovább gyengítheted a bőr természetes védőrétegét. Elég heti egyszer, gyengéd bőrradírral kezelni a bőrt, hogy az új, friss rétegek felszínre kerülhessenek anélkül, hogy kárt tennél a bőrben.

Kép: Shutterstock