kollagén szépségápolás egészség

Ha ezt a szót halljuk, azonnal a szépségápolás jut eszünkbe, azonban sok-sok más jótékony hatása is van, amire nem is gondolnánk. 
A kollagén az emberek és állatok bőrében lévő fehérje. Jelen van a kötőszövetekben, és segíti a működésüket. A szervezetünk folyamatosan termeli, azonban egy idő után lelassul. 

De pontosan miben is segít nekünk?

 

Hajkorona egészségesen tartása 

Előző posztomban már volt szó a hajhullás megelőzéséről, de arról nem, hogy a kollagén számottevő segítséget nyújt ellene. 
A kollagén aminosavakat tartalmaz, ami megerősíti a haj gyökereit, megakadályozza a szőrtüszők károsodását, és a hajszálak elvékonyodását. 

Köröm erősítése

Ha észrevesszük, hogy törik a körmünk, vagy nem olyan ütemben nő, ahogy megszoktuk, akkor érdemes kollagént fogyasztani. 
Egy tanulmány megállapította, hogy a használók 88%-a tapasztalt javulást a köröm töredezésében, és 12%-kal felgyorsult annak növekedése.

Bőr ápolása

Mint említettem, az embereknél ami leginkább megmaradt, hogy a kollagén a bőrnél művel csodákat. 
Igen, sokféleképpen segíthet, ezért is hívják sokan csodaszernek.

        • Ősszel, télen is veszélyes az UV a bőrünkre, amit nem is gondolnánk. A kollagén ezeket a károsodásokat               megakadályozza.

        • Aminek a legjobban örülünk: orvosilag igazolták, hogy a ráncokat is csökkenti, megakadályozza az                          öregedést korai jeleit.

        • Növeli a bőr rugalmasságát és tápláltságát.


Izomzat segítése

Kevesen tudják, de a kollagén még az izomzat építésében is sokat segít. Egy tanulmány megállapította, hogy azoknak a kollagénhasználóknak, akik edzeni járnak, gyorsabban nőtt az izomzatuk, ezzel együtt pedig csökkent a testük zsírtartalma. 
Nem kell megijedni azonban, ugyanis akik nem járnak rendszeresen edzeni, azok is tapasztalhatják a kollagén hatását a testükön. 

Egészséges csontok

A kálcium mellett a kollagén fogyasztása is fontos a csontok épen és egészségesen tartásához. A csontképzésért felelős sejtjeinket az elfogyasztott kollagén stimulálja, hozzájárul a kálcium beszívódásához, és gyulladáscsökkentő hatása is van. 

Szemek karbantartása

A jó látáshoz a kollagén elengedhetetlen. A retina pigmentált rétegéért és a szemgolyót kitöltő tiszta gélért felel. Ha nincs elegendő kollagén a szervezetünkben, az látáskárosodáshoz, rendellenességekhez vezethet. 

Milyen kollagént használjunk? 

kollagén szépségápolás egészség

Tévhit, hogy a bőrünkre kenve hatásosabb. 
A peptid (poros, vízben oldódó) kollagén sokkal gyorsabban szívódik fel, és nagyobb hatással bír. 
A hidrolizált kollagént tehát por formájában vásárolhatjuk meg étrendkiegészítőként. Az ajánlott adag 10 gramm, egy kis folyadékban elkeverve, de ha picit többet fogyasztunk egy nap, akkor sincs semmi baj, hiszen ez egy természetes dolog.