Ahány kultúra, annyi szokás - ez a kinézetben és a szépségápolásban sincs másképp. Relatív tehát, hogy ki mit tart szépnek, de ezek a törzsek nagyon túlzásba estek - persze ez nem a népek kritizálása. Ijesztő és egyben szomorú végignézni, hogy számos törzsben a nők nem dönthetnek arról, hogy hogy akarnak kinézni, hanem azt kell tenniük, ami megszokott, amit megkövetelnek tőlük. Az, hogy mennyi fájdalmukba kerül, senkit sem érdekel, és most nem egy piercing szúrásról, vagy tetoválásról beszélek..

 

India, Apatani nők

szépségideálEgy kevésbé durvával kezdeném a sort, ami így is megdöbbentő, de még annyira talán nem zavaró a szemnek. Ezeknek a nőknek kivétel nélkül hatalmas dugók vannak az orrukban, ami a fültágítókhoz hasonlít. Az eredete a kinézetüknek egyszerű: a férfiak el akarták csúnyítani az asszonyokat, hogy ne rabolják el őket másik törzsek.
Mezőgazdasággal foglalkoznak, rizst termesztenek ami megterhelő lehet, főleg, ha az orrukon nem is tudnak levegőt venni. Az apatani nők szerencséje, hogy utoljára a 70-es években volt tetováló-orrtágító rituálé, a napjainkban már nem csinálnak ilyesmit. 

Dayak törzs, Indonézia

szépségideálEmlékezzünk vissza arra az érzésre, amikor egy nehezebb, lógós fülbevalót veszünk fel, és szinte már fáj, ahogy húzza le a súly - nos, ezek a nők hatványozottabban élik át egész életükben..
A Dayak nőket nem más különbözteti meg a többi néptől, mint a mell főlé érő fülcimpa, amit nehéz karikák díszítenek. A fájdalmat pedig szinte érezzük, ahogy a képre tekintünk.

Etióp törzsek

szépségideálEnnél a törzsnél nem a “szeretlek” szócskával, és a romantikus gesztusokkal bizonyítják a szerelmüket a nők, hanem azzal, hogy eltűrik a kiadós korbácsolást a férfiaktól..
Az Omo folyó völgyében élő törzsben szertartások alatt verik meg a lányokat, nőket, amit ha némán tűrnek, az azt jelenti, hogy méltóak a szeretetre/szerelemre a férfiak felé. 
A hátukon keletkező, fájdalmas sebek pedig a szimbólumai lesznek annak, hogy őszinték az érzéseik..

Etiópia, Afar törzs

szépségideálAz Afar nőknek alapjáraton nehéz életük van. Fiatalkorukban körülmetélik őket, ami hatalmas fájdalom és trauma, ráadásul fertőzésveszélyes. Amikor felnőttek, a ház körüli munkák csak rájuk hárulnak - ők nevelik a gyerekeket, ők látják el az állatokat, nekik kell foglalkozniuk a család etetésével és még a kunyhót is ők építgetik, javítgatják. Ezután már csak hab a tortán, hogy konkretan le kell reszelniük a fogukat hegyesre, ami kellemetlen érzés, és a kinézetüket is - leginkább negatív irányba - megváltoztatja. 

Yanomami Törzs

szépségideálAz egyik legegészségesebb törzs a világon. A magas rosttartalmú táplálkozásuknak köszönhetően fogalmuk sincs arról, hogy mi az a gyógyszer vagy antibiotikum. Azt azonban meg kell hagyni, hogy finoman szólva furcsa szokásaik vannak: a halottak hamvait belekeverik a levesükbe, illetve fadarabokat szúrnak az arcukba.

Surma és Mursi törzs, Etiópia

szépségideálA legkegyetlenebb “szépségápolási módszert utoljára hagytam. Ezek a nők hatalmas dolgot áldoznak fel azért, hogy megfeleljenek a népi szokásoknak és a férfiaknak. 15 éves koruk környékén meg kell vágniuk a szájukat, majd egy fadarabot kell belehelyezniük, hogy ne tudjon beforrni a seb. Később ezeket egyre nagyobb darabokra cserélik, majd ha elég termetesnek gondolják, beleteszik az első tányért, amit az idő elteltével egyre nagyobbra és nagyobbra cserélnek, míg a végén már alig tudnak beszélni, inni és étkezni. A beavatkozás kínzó fájdalommal jár, és veszélyes is, hiszen a körülményeik egyáltalán nem higiénikusak. 
A férfiak jelenlétében sosem vehetik ki a tányért, aminek mérete a viselője nőiességét, vonzóságát mutatja meg. 
 

Képek: Shutterstock, Flickr