Csaló

Anna Szorokin – vagy ahogy ő hívatja magát, Anna Delvey – egy rendkívül okos, de folyton elégedetlen nő, aki egy dologgal indult útnak a nagyvilágba, Amerikába: az ötlettel, hogy hogyan csal ki milliókat az emberekből. Nem volt semmije, csak tervei.

A Netflix által bemutatott Inventing Anna sorozat feldolgozta a történetet, ami által megérthetjük, hogy mégis hogy lehetett mindenki oda egy ellenszenves nőért, akihez sosem lehetett elég közel kerülni. A válasz pontosan ez, a megközelíthetetlensége.

 

De ismerjük meg, ki az az Anna Delvey?

Csaló

A mai napig alig van erre kielégítő válasz, hiszen a lány kiismerhetetlen. 1991-ben született egy szovjetuniói kisvárosban, de 2007-ben úgy döntött a családja, hogy Németországban próbálnak szerencsét. Ez be is jött nekik, Eschweilerben édesapja alapított egy jól működő légkondibizniszt, és ekkor még Anna is egy visszafogott lány volt, akit bántottak a nála elitebb lányok – valószínűleg itt szakadt el a cérna az agyában és határozta el, hogy ő bizony ritka gazdag lesz, és csak azért is megmutatja. A félős, visszafogott lányból egy bunkó „it girl” lett, akire az eddig őt csesztető lányok felnéztek.

Itt kezdődött el a fényűzően induló, de börtönbe fulladó pályafutása főhősünknek.

Persze voltak próbálkozásai az egyetemeken, de sosem volt olyan kitartó, hogy végig csinálja, ő többre tartotta magát annál, hogy az iskolapadban üljön. A legtöbb ideig tartó próbálkozása egy francia divatmagazinnál, a Purple-nél volt munkaügyben, gyakornokoskodott havi 400 dollárért, lakását pedig szülei állták. Ekkor „keresztelte” át magát Delvey-nek.

2013-ban egy divathét miatt utazott New Yorkba, aztán ott is ragadt, mert állítása szerint befogadóbbak voltak vele az emberek. Egy csekély ideig még a Purple magazin ottani irodájában dolgozott, amíg ez is kevésnek bizonyult neki. Itt álmodta meg az Anna Delvey Alapítványt, ami egy privát klub lett volna az elit művészeknek.

Meddig jutott?

A hoteleket, gazdagokat, híres embereket megjelenésével és egyedileg tervezett méregdrága ruháival győzte meg. Az alap kamuja az volt, hogy egy német örökösnő, akinek édesapja pénzalapot nyitott, és majd 25 éves korában kapja meg a hatalmas, 60 milliós dolláros vagyont, de azért így is utal neki, ha kéri. Mindenki elhitte a maszlagot, felnéztek rá és egy halom barátot szerzett, bemutatták olyan személyeknek, akik majd az alapítványában segíthetnek, befektetnek – hiszen az elitben a nevek számítanak, és ezt tudta jól. Mivel dúsgazdag szakmabeliek ismerték a nevét, így a bankok is komolyan vették, és el is indították hitelkérelmét, ami 22 millió dollárra (vagyis majdnem 7 és fél milliárd forintra) szólt.

Csaló

Az igencsak beképzelt lépései követték egymást, amikor helyszínt keresett az alapítványának és pont egy elegáns helyen lévő, hatemeletes, fényűző épületet szemelt ki, a Church Missions House-at ami egy híres ingatlanbefektető, Aby Rosen tulajdonában volt. Az épület rendkívül drága volt, így pénzt kellett szereznie, itt jött a képbe a hitelkérelem, de itt bizony papírok kellettek arról, hogy nem csak a fejében létezik a hatalmas európai vagyona, így hamis bakszámlakivonatokat, dokumentumokat készített/készíttetett. A bank ezt elég keményen benyalta, így el is indult a hitelkérelem elfogadása, de az utolsó pillanatban közbeszólt a karma, hiszen Anna nem tudta biztosítani a kamu papírokon kívül semmivel sem a vagyon forrását.

Öröme az ürömben, hogy azért hozzávágtak 100 ezer dollárt kölcsönbe, biztos ami biztos..

De nem ám ruhákra költötte, hanem a Fortress Bank 100 ezer forint fejében megadta neki a hitelkérelmet, tehát olyan szinten megtervezte, hogy majdnem tapsot érdemel, de egyvalamire nem számított – ellenőrizni fogják itt is a vagyonát. Ezen a ponton szívta meg Anna, ugyanis a bank gyanakodni kezdett például a hamis név miatt, amire úgy jöttek rá, hogy útlevelén Szorokin állt, de ő magát Anna Delveynek mondta és a banki papírok is erre a névre szóltak. Ennek hatására a lány visszamondta a kérelmet, és visszautaltak neki 55 ezer dollárt, amiből aztán dizájner ruhákat csináltatott, mert az ugye nagyon fontos.

Egy drága hotelben szállt meg, ahol 30 ezres tartozást halmozott fel magának, amit végül „ötletesen” fizetett ki: Hamis csekket helyezett el egy bankban 160 ezer dollár értékben, amiből 70 ezer dollárt ki tudott venni..

Csaló

Barátnak enyhén szólva is gyatra volt, tudta, hogy lehet az ujja köré csavarni az embereket. Méregdrága nyaralásokat ígért, ahol végül valamilyen „meglepő” oknál fogva a fizetésnél nem működött a kártyája, és barátainak kellett fizetni a felhalmozott összegeket, amit meg is tettek azzal a feltétellel, hogy visszafizeti nekik. Azt hiszem nem meglepő, ha azt mondom, Anna ezután köddé vált, persze jó sok kifogással megspékelve.

CsalóHabár rendkívül jó érzéke volt a napraforgáshoz, egyszer nagyon benézte, amikor Rachel Williamsszel kezdett el barátkozni, ugyanis amikor az ő barátnőjével is az előzőket csinálta – csak őt 62 ezerrel nyúlta le – és üres ígérgetéseket mellett mindössze 5 ezret utalt vissza, akkor megtört a bizalom, és később ő adta a rendőrök kezére Annát.

Csaló

Hogy tartóztatták le?

Miután a sokadik hotelt károsította meg (és azok rájöttek), egy rehabilitációs központba költözött Los Angelesbe, ahol ugyancsak a csalás volt a terve, de ehhez a rendőrségnek is volt egy-két szava. Michael McCaffrey, a rendőrségi akció megtervezője megkérte Rachelt, hogy hívja el ebédelni „barátnőjét”, aki mivel békülni akart, azonnal belement a találkába, csak hát nem a barinő, hanem egy rendőrcsapat várta őt bilincsekkel. 2019 márciusában kezdődtek a tárgyalások, és május 9-én ítélték el négytől 12 évig terjedő börtönbüntetésre, efelett vissza kellett fizetnie 199 ezer dollárt a csalások miatt, és 24 ezer dolláros pénzbüntetést is kiszabtak rá.

Csaló

Mit csinál most?

2021. február 11-én feltételesen szabadlábra helyezték, ami után újrakezdte saját maga sztárolását, felbérelt egy csapatot, hogy filmezzék, mit csinál szabadulása után, ám sokáig nem nagyzolhatott, hiszen márciusban a vízumának túllépése miatt újra böriben kötött ki.

Most annyit lehet tudni róla, hogy kitoloncolták – pedig jó ideig ellenállt – és felrakták egy Frankfurtba tartó gépre.

Csaló

A Netflix sorozatából rengeteget kaszált, 320 ezer dollárt (kb 100 millió forintot) fizettek neki, amiből rendezte a tartozásait, de azért a véleményét kifejtette az életét bemutató sorozattal kapcsolatban, miszerint nem gondolta volna, hogy ilyen elviselhetetlennek tartják, és rosszul érintette, hogy a barátai, ismerősei segédkeztek a filmben, és hát nem pozitív irányban.

A tetteire nem tanúsított megbánást, a börtönben töltött időt időpocsékolásnak titulálta, és maga iránt érzett szeretete természetesen nem hagyott alább.

Képek: BBC, ABC news, New York Post