hajápolás

A rozmaring nem csak elképesztően jó fűszer, hanem számos jótékony hatása is van. Csökkenti az ízületi gyulladásokat, javítja a koncentrációt, erősíti az immunrendszert és a hajra a legjobb csodaszer.

 

Sok-sok házi pakolásról olvashattunk már az utóbbi időben, de a legtöbb csak üres ígérgetés, semmi nem bizonyítja a hatásukat. Ezzel szemben a rozmaring olaj jótékony hatásait tudományos kutatás támasztja alá.

Az olaj a szöveteket stimulálja. Stimulálja a vérkeringést, ezzel a hajhagymák több tápanyaghoz jutnak, ami miatt felgyorsul a hajnövekedés, és csökken a hajhullás. Jelentősen erősíti a hajat, és elképesztően fényes hatást kölcsönöz neki.

Antibakteriális hatásának köszönhetően csillapítja a fejbőr viszketését, megszünteti a korpás lerakódásokat.

Vigyázni kell vele

Amennyire fantasztikus az emberi szervezetnek a rozmaring, annyira kell vele vigyázni. Sok videó elterjedt, hogy hogyan lehet otthon rozmaringolajat készíteni, de sehol nem hívják fel arra a figyelmet, hogy a növény rendkívül erős hatással bír, ezért fel kell hígítani valamivel, vagy még több kárt okoz, begyullad tőle a fejbőr, és több hajad hullik ki, mint ami előtte.

A recept

Ezért hoztam most egy receptet, ami segít abban, hogy a lehető legjobb formában alkalmazd ez a csodaszert.

Amire szükséged van:

  • Friss rozmaring
  • 2-3 bögre víz
  • jojoba vagy kókuszolaj

Melegítsd fel a vizet, majd rakj bele 2-3 ág alaposan megtisztított rozmaringot. Alacsony lángon legalább fél óráig főzd, majd tegyél fedőt a tetejére, és hagyd úgy 1 órán keresztül. Ekkor kell beletenni a pár csepp jojoba, vagy kókuszolajat.

Ha a rozmaring beszínezte a főzetet, akkor kész is van. Ha lehűlt, szűrd le, tedd bele egy gondosan megtisztított szórófejes üvegbe, majd tedd a hűtőbe.

1 hétig áll el a főzet a hűtőben.

Minden hajmosás után jól permetezd bele a hajadba a fejbőrtől a hajvégekig, masszírozd bele, majd hagyd megszáradni egy törülközőbe tekerve. Hideg időben meg is száríthatod alacsony fokozaton.

Ha gyorsabb hatást akarsz elérni, használhatod lefekvés előtt, nem nehezíti el másnapra a hajad. A legjobb hatást akkor éred el, ha törülközőbe csavarod.
Én egy órával lefekvés előtt szoktam befújni, majd megvárom amíg megszárad a törülközőbe csavarva, hogy ne vizes fejjel feküdjek le, mert az sem tesz ám jót a fejbőrnek és a hajszálaknak.

Azonban NE VIDD TÚLZÁSBA! Mivel természetes szer, így kell neki pár hónap, hogy látszódjon a hatás, de ne használjuk minden nap! Visszájára fordulhat, ezért maximum 3x alkalmazzuk egy héten, a hajmosással együtt.

Olajos pakolás

hajápolás

Van egy másik pakolás, ami gyorsabb eredményt hoz. Itt meg kell vennünk a rozmaring illóolajat. Igyekezzünk olyat választani, amiben kevés az adalékanyag.

Fél liter meleg vízbe cseppentsünk bele 5-6 csepp illóolajat, és masszírozzuk át vele a fejbőrt, illetve a hajvégeket. Hagyjuk hatni fél óráig, majd alaposan mossuk meg a hajunkat. 3-4 hét elteltével látni fogjuk az eredményeket.

Képek: ShutterStock