hajhullás hajápolás haj

Hajhullás 

Mindenki tapasztalta már, hogy hullik a haja, ez teljesen természetes, emberi dolog. Ahogy kihullanak a hajszálak, már nőnek a helyére az egészséges fürtök.
Akkor jelent gondot ez a jelenség, ha csomóban hullik a haj, és ritkul, tehát nem váltják fel a friss hajszálak, babahajak.

 

Mi nők leginkább akkor kerülünk az ájulás szélére, amikor fésülés után ránézünk a kefére és majdhogynem egy komplett póthajat lehetne készíteni a kihullott fürtjeinkből.
Ősszel, ahogy a fákról is hullanak a levelek, a mi hajunk is fokozottabban ritkul, cserélődik, amire anyáink csak annyit mondanak, hogy ilyenkor mindenkinek hullik, nem kell erre nagy figyelmet fordítani.

Valóban normális?

A hozzáértők szerint igen.
A nyári és téli ciklust emeljük ki, amikor mérsékeltebben hullik a haj. Nyáron a meleg az okozója, ősszel pedig megújul a hajkorona.
A normális hajhulási mérték ezekben az időszakokban az 50-100 hajszál naponta.
Igen, ha azt érezzük, hogy ritkul a hajtömegünk, nincs mese, meg kell számolni. Ha egy fésülés alkalmával 15-20 szálnál többet számolunk, akkor bizony el kell gondolkodni, hogy mit csinálunk rosszul.

  • Stressz

Bizony ha sokat stresszelünk, nem kell tépnünk a hajunkat, magától is kihullik, ha nem változtatunk. Ha úgy vetted észre, hogy a stresszes időszakod óta alig van hajad, akkor könnyű a dolog: nyugi. Az egészség a legfontosabb.

  • Egészségtelen táplálkozás, helytelen diéta

A nyár leteltével, amikor visszamegyünk a munkába, minden egyre hidegebb és sötétebb, beköszönt a bánatevés, a nasik ideje, ami nem csak bőrünkre, de hajunkra is hatással van. Főleg akkor, ha valami drasztikus diétát választunk utána, ami megterheli a szervezetünket.

  • Gyulladás

Bizony a betegségeknek és a gyulladásoknak is köze van a hajveszteséghez. Ha egy-egy nátha vagy fogfájás alkalmával észrevesszük, hogy csomóban hullik a hajunk, akkor megvan a bűnös.

  • Vashiány

Ijesztő lehet, de a vashiány hajhullást és kopaszodást is okozhat, ha nincs kezelve. Mindenképp járjunk félévente vérvételre, hogy ellenőrizzük a vasszintünket, és együnk sok olyan ételt, ami vasat tartalmaz: babot, májat, vöröshagymát, gombát, mákot.

  • Hajfesték

A folyamatos hajfestés alapjáraton roncsolja a fejbőrt és a hajat, pláne, ha nem a megfelelő festéket használjuk. Próbáljuk meg csökkenteni a hajfestékek használatát, és válasszunk természetes összetevőkből álló kozmetikumokat.

Mit tegyünk, ha megvan a baj? 

hajhullás hajápolás haj

Házi hajpakolások

  • Hagymalé

A hagyma gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatással bír, így nagyban segít a fejbőrön, így a hajhulláson is. A recept egyszerű, egy nagy fej vöröshagymát meg kell pucolnunk, lereszelnünk és aprítanunk, majd leszűrnünk a levét. Ezt jól bedörzsöljük a fejbőrünkbe, és hagyjuk hatni háromnegyed óráig. Ezt kövesse egy alapos samponos hajmosás.

  • Tojássárgája

A tojásban rengeteg aminosav és a vitamin, ami elősegíti a haj növekedését, és így természetes anyagokkal akadályozhatjuk meg a hajhullást, ügyelve a pénztárcánkra.
A sárgáját verjük fel habosra, keverjünk hozzá egy kis langyos vizet, majd masszírozzuk a fejbőrbe. A masszírozás serkenti a vérkeringést, így hajunk növekedését is.

  • Citromlé

A citrom rendkívül egészséges, sok vitamint tartalmaz, ezért belső és külső alkalmazással is rengeteget segít a haj állapotán. Vágjuk félbe a citromot, és pár cseppet dörcsöjük a fejbőrünkbe. Eltávolítja az elhalt hámsejteket, és a zsírosodást is nagyban csökkenti. 

hajhullás hajápolás haj

Vitaminok 

A belső táplálás ugyanolyan fontos a hajnál, mint a külső, így a vitaminok nagyban segítenek a hajhulláson is. 

  • Inozitol - a legfontosabb, megelőzi a hajhullást
  • B5-vitamin - elősegíti a haj növekedését, és felveszi a harcot a hajhullással
  • C-vitamin - ahogy minket is, a fejbőrünket is egészségesen tartja, megvédi a korpáktól
  • B6-,B12-vitamin - a haj növekedésében segít minket