vöröshagyma

Egészen idáig csak főzéshez használtuk a vöröshagymát, és alig vártuk, hogy a könnyeinkkel küszködve kihajítsuk a kukába a héját.

Óriási hiba volt!

 

Egészen idáig meg voltunk tévesztve, ugyanis a hagyma héja még egészségesebb, mint maga a zöldség. Kutatások igazolják, hogy a hagyma héjában sokkal több az antioxidáns, tele van rostokkal, ezen kívül rengeteg Flavonoidot tartalmaz, például kvercetintl. 

Mire jó?

 Vegyük sorba

Kvercetint tartalmaz

A kvercentin - orvosilag quercetin - a flavonoidoknak nevezett növényi vegyületek csoportjában ékeskedik. Vérnyomáscsökkentő, gyulladáscsökkentő hatása van, emellett tisztítja és tágítja az ereket, illetve növeli az immunitást. Sportolók figyelem: az edzés közbeni aktivitást is segíti! 

Gombaölő hatása van 

Mivel a héjában lévő hatóanyagok tele vannak baktériumirtó, fertőtlenítő hatással, így a gombásodást is megelőzi, vagy ha már megvan a baj, eltünteti.

Csökkenti a rák kockázatát

A hagymahéj tea jelentősen csökkenti a vastagbélrák kialakulását, a gyomorban előforduló megbetegedéseket, sőt, még a cukorbetegség kialakulását is. 

Fiatalítja a bőrt

Az antioxidánsok rengeteget segítenek nekünk: fiatalítják és tisztítják a bőrünket. 

Elhízás ellen is tökéletes

A héja tele van rostokkal, amik fogyasztásával csökken az elhízás veszélye. Persze nem fog lefogyasztani minket, de a bélfájdalmakat megszünteti, és kevésbéé fordul elő a hízás.

Hogyan készítsd el

Teának 

Leginkább méregtelenítő italnak használják ezt a teát. Nem a legfinomabb innivaló lesz a polcodon, de annál nagyobb erővel bír. 
Hámozd meg a vöröshagymát, majd tedd bele egy nagyobb kancsóba. Önts rá felforralt vizet, tegyél rá fedőt és hagyd 20 percig, így kijönnek belőle a fontos hatóanyagok. Szűrd le, hogy a kiázott héjakat ki tudd venni, és kész is a szuper egészséges tea. 
FIGYELEM! Terhesség és szoptatás esetén nem ajánlott inni.

Levesbe vele!

Ha finnyás vagy és nem vgy hajlandó meginni az előbbi változatot, akkor maradj a levesnél. Ne hámozd meg mielőtt a levesbe teszed, csak mosd meg alaposan. A levet mindenképp szűrd le, hogy ne maradjanak benne héjak. A másik megoldás, hogy teatojásba teszed a hagyma héját, és úgy áztatod bele a levesbe.

Külső alkalmazás a bőrre, ecsetelő

Külsőleg nagyon sokat segít a hagymalé mind a pattanások kezelésére, mind az öregedés lassítására. 
Keverj össze egy evőkanál hagymalevet egy evőkanál olívaolajjal, és masszírozd bele a bőrödbe, majd 20 perc után mosd át az arcod vízzel. Egyébként ha rendszeresen fogyasztasz vöröshagymát, akkor nehezebben, vagy egyáltalán nem alakulnak ki a pattanások.