bőrápolás

A csillogó, kifogástalan, csoki barna bőr minden nő álma a forró nyarakon, főleg azoké, akik olyan fehér bőrrel rendelkeznek, hogy világítanak az embertársaik között – ehhez tartozom én is, azért tudok ilyen biztosan beszélni róla. Amellett, hogy lassan barnulunk, még arra is figyelnünk kell, hogy ne égjünk le. Tehát bekenjük magunkat a legerősebb fényvédővel, de közben attól rettegünk, hogy hát így bizony nem fogunk barnulni.. Most már rájöttem, hogy ez egy butaság.

 

Meg kell tanulni, hogy nem egy nap alatt leszünk barnák, ehhez idő kell. Mi, világos bőrűek az első napozásnál mindenképp, legalább 30 faktoros, de inkább 50-es védőt használjunk, és ahogy barnul a bőrünk, lassan áttérhetünk az alacsonyabb faktorosra. A sötétebb bőrű személyek is vigyázzanak, nekik is a 30 faktorossal ajánlott elkezdeni a napozást! Amit teljes szívvel ajánlok, az a La Roche-Posay.

bőrápolás

Az, hogy a fényvédőtől nem barnulunk, hatalmas tévhit! Ugyanúgy szép színünk lesz, csak az UV kártékony hatásaitól óvjuk meg a bőrünket.

Ha vízálló fényvédőt használsz, és vízbe mész, ne törölközz meg, ha viszont megtetted, akkor újra kend be magad, mert a törölköző leszedi a védőréteget!

Mikor napozzak?!

A nagy kérdés, amire mindig más választ kapunk. A pontos válasz az, hogy vannak kritikusabb és kevésbé kritikusabb időszakok a napozásra.

bőrápolás

Az időpont, amikor BIZTOS ne feküdj ki napozni, az a 11 és 15 óra közötti intervallum. Ilyenkor a legnagyobb az UV-B sugarak aránya, ami a leégést eredményezi.

Délelőtt 10-11, illetve délután 3-4 között megengedett, de fél óránál többet nem ajánlott. A többi időintervallumban nyugodt szívvel, de mértékkel!

FONTOS, hogy az arcunkat is minden alkalommal kenjük fényvédővel, ugyanis hamar gondot okozhat, illetve előbb jelennek meg a ráncok, ha nem vigyázunk rá.

Sminket NE viselj, miközben napozol, hiszen bőrirritációt, bőrhibákat okozhat! Ha teheted, a parfümöt is mosd le magadról előtte!

Az anyajegyeket többször kell bekennünk, ha napozunk, hiszen nagyon érzékenyek!

A gyorsabb végeredmény érdekében használjunk barnulást elősegítő olajat, amiből én a Ziaját ajánlom. Nem csak gyorsabban barnul a bőr tőle, hanem táplálja is azt. Viszont fontos, hogy ezt csak akkor tegyük meg, ha a fényvédő beszívódott!

bőrápolás

Miért barnul gyorsabban a bőr?

A magas olajtartalmú termékek azért gyorsítják a barnulást, mert zsírosan tartják a bőrt, ezáltal nem szárad ki, és nem veri vissza a sugarakat. Emiatt vigyázni is kell, mert hamarabb leéghet a bőr, ezért az időre mindig figyelni, csajok!

Praktikák

 ✓ Napozás előtt radírozd le a bőröd, így egyenletesebb lesz a barnulás.

 ✓ Napozás után kend be magad hidratáló testápolóval, hogy bőröd megőrizze a bársonyos hatását

 ✓ Napozás közben locsold magad hideg vízzel, ezzel meggyorsulhat a barnulás és elviselhetőbbé válik a forróság.

 ✓ Étkezz, ahogy kell! A Brokkoli, répa, spenót és paradicsom fogyasztásával fokozható a barnulás, ugyanis ezek a zöldségek béta-karotint tartalmaznak, illetve áfonyát és édesburgonyát is vigyél be a szervezetedbe, mert ezekben pedig e-vitamin található. Mindkettő elősegíti a barnulást.

Mit tegyek, ha leégtem?

bőrápolás

Mindenki úgy hiszi, hogyha az égett bőrre tejfölt teszel, az megnyugtatja és gyógyítja azt. Ez NEM IGAZ. Lehet, hogy mivel hideg, lenyugtatja a gyulladt bőrt, de a tejfölben számos olyan baktérium található, ami még betegebbé teheti az amúgy is gyulladt bőrt. Ha leégtél, akkor menj és zuhanyozz le hideg vízzel legalább 5 percig, majd kend be testápolóval. Ezután én az aloe verat ajánlom -nekünk van otthon maga a növény, ezzel szoktam kezelni, de sok aloe verás, víz alapú krém van – illetve a körömvirág kenőcsöt. Naponta többször vizes borogatással is enyhítheted a gyulladást és a fájdalmat. Vény nélkül kapható „gyógyszert” pedig a Panthenolt ajánlom.

De ami a legfontosabb: nagyon figyelj, hogy ez ne történjen meg, FÉNYVÉDŐZZ!