történetek

A legismertebb világmárkák nevét - mint például a Barbie, vagy az Adidas – mindenki ismeri, de csak kevesen tudnak hozzá arcot is társítani. Ebben a cikkben megismerhetjük a világmárkák feltalálóit és a személyeket, akikről elnevezték azokat.

 

Ruth Handler – Barbie baba (Barbara Handler)

történetek

Szinte az összes lánynak volt olyan időszaka, amikor kislányként megőrült a barbiekért, és babák tömkelege hevert a polcon. A feltalálójával, Ruth Handlerrel azonban én is csak most találkoztam. Ruth sokszor látta a lányát és barátait különféle babákkal játszani, így megalkotta a Barbie babát, amit lányáról, Barbara Handler-ről nevezett el.

Jellinek Emil – Mercedes (Mercédes Jellinek)

történetek

A Mercedes az egyik legismertebb és legközkedveltebb autómárka a földön. Eredetileg Daimler-Motoren-Gesellschaft volt a Német cég neve, aztán amikor Emil 1898-tól elkezdett kereskedni a járművekkel, átnevezte azokat. 1899-től Mercedesnek nevezte az autókat lányáról, Mercédes Jellinekről. Hivatalosan azonban csak 1900-ban hívták ténylegesen Mercedesnek a terméket.

Adolf Dassler – Adidas

történetek

Adolf édesapja cipészmester volt, így ő is kitanulta a szakmát, majd átvette édesapja vállalkozását, amit akkoriban Turnschuhe-nak hívtak. 1924-ben testvérével alapítottak egy céged Gebrüder Dassler néven, ami egészen jól ment, de a két testvér annyira összeveszett, hogy konkurens márkákat hoztak létre. Rudolf – Adolf testvére – megalapította a Pumát, Adolf pedig az Adidast. A név a keresztneve becézéséből (Adi) és a vezetékneve elejéből (Dassler) jön.

Ingvar Kamprad - Ikea

történetek

Ingvar egy szegény családból származik, ahol meg kellett küzdeniük a megélhetésért. Öröm az ürömben, hogy ennek köszönhetjük a márkát, hiszen a leleményes fiú a családján akart segíteni az ötletével. 1943-ban, szinte gyerekként alapította az Ikeát, de akkor még nem bútorokról szólt a bolt. Először órákat, tollakat, képkereteket forgalmaztak, de Ingvar rájött, hogy ezzel nem tudnak előrébb jutni. 1951-ben megszületett az Ikea katalógus, aminek az alapkoncepciója már akkor az volt, hogy jó bútorokat gyártsanak alacsony áron. Ez annyira bevált neki, hogy a férfi multimilliomossá vált. A név pedig innen jön:

IK: A vezeték -és kersztneve kezdőbetűi

E- Elmtaryd : a gyerekkori lakóhelyének, egy tanyának a kezdőbetűje

A - Agunnaryd : Annak a városnak a kezdőbetűje, ahol felnőtt

Képek: Player.hu, The Washington Post, ShutterStock