Sharbat Gula neve talán nem cseng ismerősen mindenkinek, de a róla készült ikonikus fotó biztosan mély nyomot hagyott a világ emlékezetében. Az 1985-ben a National Geographic magazin borítóján megjelent kép, amelyen egy zöld szemű afgán menekült lány néz a kamerába, azonnal világhírűvé vált, és az afgán menekültek szimbólumává tette Sharbat Gulát. Élete azonban nem csak egy pillanatkép, hanem egy hosszú és nehéz történet, amelyet most Te is megismerhetsz.

Haroon Sabawoon / Anadolu Agency November 9, 2016, Northfoto

 

Sharbat Gula, aki 1972-ben született egy kis afgán faluban, Paktia tartományban, már fiatal korában megtapasztalta a háború borzalmait. Az 1979-es szovjet invázió következtében családja menekülni kényszerült, és Pakisztánban, a Nasir Bagh menekülttáborban találtak menedéket. Ezek az évek mély nyomot hagytak Gula életében, meghatározva a jövőjét.

Hirtelen jött hírnév

1984-ben, amikor Sharbat mindössze 12 éves volt, Steve McCurry, a National Geographic fotósa meglátogatta a menekülttábort. McCurry figyelmét azonnal megragadta Sharbat intenzív, zöld szeme, melyek a háború és a menekülttáborok borzalmait tükrözték. A fotó, amely a "The Afghan Girl" címet kapta, 1985 júniusában jelent meg a National Geographic magazin borítóján, és azonnal világhírűvé vált. Ez a kép az afgán menekültek szenvedésének szimbólumává vált, és Sharbat Gula arcát az egyik legismertebbé tette a világon.

Évtizedekkel később, 2002-ben, a National Geographic csapata ismét felkutatta Sharbat Gulát, hogy megtudja, mi történt vele azóta. Hosszas keresés után McCurry és csapata megtalálta őt egy távoli afgán faluban, ahol már férjhez ment és családot alapított. A találkozás során DNS-tesztekkel igazolták személyazonosságát. Sharbat ekkor már négy gyermek édesanyja volt, és csendes, visszavonult életet élt.

Ezután sem volt könnyű az élete

2016-ban Pakisztánban letartóztatták, mert hamis személyi igazolványok birtoklásával vádolták. Az eset nagy nemzetközi figyelmet kapott, és végül Afganisztán kormánya közbelépett, hogy biztosítsák visszatérését hazájába. Hazatérte után Afganisztán akkori elnöke, Ashraf Ghani személyesen fogadta, és új otthont biztosított neki.

Sharbat Gula ma is Afganisztánban él, és bár élete nehézségekkel és kihívásokkal teli, kitartása és ereje példaértékű a világ számára. 

Forrás: Northfoto, Twitter