A kinézetünk nem csak most, de már egészen régre visszanyúlóan számottevő volt - sőt, régen erről ítéltek meg az emberek. A mondás, miszerint  “a szépségért meg kell szenvedni” valószínűleg ide vezethető vissza, hiszen ezek a nők borzasztó kínokat éltek át azért, hogy szépnek érezhessék magukat - és mások is annak lássák őket. 

 

Darázsderékért mindent

fájdalmas szépségtrükk kegyetlen múlt

A homokóra alak a mai napig minden nő álma, hiszen nagyon csinosnak és nőiesnek hat - azonban sokan nem tudják, milyen kínokkal járt régen “természetes” módszerekkel előhozni a kívánt hatást. 
A fűző már egészen régről jött, leginkább a királyi családokban használták, majd még jobban elterjedt. Ez a szépségtrendnek csúfolt kínzóeszköz olyannyira összeszorította a nők derekát, hogy a belső szerveik teljesen átrendeződtek, összenyomódtak. Ez temérdek egészségügyi problémát okozott: emésztési zavarokat, gerincbántalmakat és légzési nehézségeket. A régi időkben bálnacsontokból készítették el, ami egyrészt állatkínzás, másrészt szúrásos baleseteket okozott az emberen. 

Csupasz arc, égig érő homlok

fájdalmas szépségtrükk kegyetlen múlt

Ezt a “szépségápolási trükköt” szerintem kevesen fogják megérteni, hiszen most pont az ellenkezőjét gondoljuk. A középkorban a teljesen szőrtelen arc, és az óriási homlok volt a menő. Igen, akinek kis homloka volt, az bizony elintézte, hogy hatalmasnak tűnjön. Addig tépkedték ki a hajszálakat, amíg nem érték el a kívánt eredményt. A szemöldöküket leborotválták, a szempilláikat kitépkedték.. És az ok: az ártatlanabbnak, gyermekdednek tűnés.

Chopine cipők

fájdalmas szépségtrükk kegyetlen múlt

A nem mindennapi “magassarkú” az ókorban terjedt el - azonban ott még csak azért használták a nők, hogy nehogy koszos legyen a ruhájuk, és a lábuk. Azonban az elterjedése után a magassága fontos dolgot árult el az illetőről: az anyagi hátterét. Minél magasabb volt a cipő, annál előkelőbb volt a viselője. Voltak szörnyen magas, 50-80 centiméteres cipők is, amiben egyedül nem is tudtak járni az emberek, csak szolgáik segítségével. A lébbeli olyan súlyos baleseteket okozott, hogy egy időben be is tiltották a hordását, de ezt senki sem vette komolyan. 

Galandféreg

fájdalmas szépségtrükk kegyetlen múlt

Az egyik legszörnyűbb, legundorítóbb szépségtrükk, ami valaha volt. Az elvakult, vékonyságért bármit elviselő nők bele sem gondoltak, milyen károkat okozhat ez a dolog. Tablettába rejtve nyelték le a férgeket, amik abból “kiszabdulva” megkezdték a meg nem emésztett ételek fogyasztását, így az illető alultáplált lett, nem hízott, ellenben folyamatos fogyás gyötörte.. 
Amikor rájöttek, hogy ez életveszélyes, féregtelenítő kúrát vetettek be - kisebb nagyobb sikerrel - de akkor már hatalmassá nőtt a féreg, és ki kellett húzni az emberből, csak így szabadulhattak meg tőle..

Lábhajlítás

fájdalmas szépségtrükk kegyetlen múlt

A tizedik század környékén a nők nem igazán akartak dolgozni - de ennyire nem?!
Ebben az időszakban terjedt el a kínokat okozó módszer, a lábhajlítás. Aki nem hallott volna még róla, ez arról szólt, hogy nagyon apró méretű cipőkbe gyömöszölték bele a lábukat, ezzel megnyomorítva azt. A láb eldeformálódott, amit szörnyű fájdalmak kísértek. Mindezt azért, hogy kecsesebbnek tűnjenek, és be tudják bizonyítani, hogy így teljességgel alkalmatlanok a munkavégzésre..