fogfehérítés otthoni

A fogfehérítés egy nagyon megosztó dolog, de többségben azok vannak, akik fontosnak tartják foguk szikrázó fehérségét, és bármit megtennének azért, hogy gátlások nélkül mosolyoghassanak.
A fogak hófehéren maradását nagyon sok dolog gátolja, kivéve, ha olyan szerencsés vagy, hogy ragyogó fogakat örököltél, ami nem - vagy csak picit- színeződik el. 
Persze, könnyű dolog egyébként ez, elmész a fogorvoshoz és megcsinálja, de vannak fog, és pénztárcakímélő megoldások is - persze nem olyan hatékonysággal. 

Házi fogfehérítési módszerek

 

 

Szódabikarbóna 

fogfehérítés otthoni

Erről a háztartási szerről tudjuk, hogy rengeteg pozitív hatása van. Csodaszer ha hányingered van, és fehérítő hatásának köszönhetően a ruhák és cipők nagy barátja is. De kenjem a fogamra?
A válasz: igen, de nagyon vigyázz vele! 
Visszajelzések - köztük az enyémek is - igazolják azt, hogy a szódabikarbóna javít az elszíneződött fogak helyzetén, de persze nem annyira látványosan. Eleve kevésszer - heti egyszer - szabad használni.  Óvatosan, gyengén mossunk fele fogat, mert ha megkarcolja a zománcot, akkor nagyon sokat tud ártani, és le is marhatja azt.
A használata szuper egyszerű, fogmosás közben a fogkrémre teszel egy keveset, alaposan megmosod vele a fogaidat, picit öblögetsz vele és kész is vagy!

Citrom

fogfehérítés otthoni

A citromban nem meglepő, hogy sok a citromsav. Ez egy joker a fog számára, hiszen eltávolítja a szennyeződéseket és a baktériumokat, emiatt fehérebbnek tűnhetnek, de én ennél nem vettem észre változást. 
Egy citrom facsart levébe tegyünk egy picit langyos vizet, majd öblögessünk vele pár percig. Ezt hetente 2 alkalommal csináljuk, mert ha túlzásba visszük, akkor bizony ez is káros lesz a fogakra, hiszen a citromsav kivonja a kálciumot, és a fogzománc meggyengül, sérül. 
A másik használata viszont rendkívül káros: amikor citrommal vegyítjük a szódabikarbónát, majd egy alufóliába tesszük a masszát, és rányomjuk a fogra pár percig. EZT NE! Nagyon káros és veszélyes a fogakra. 

 Almaecet 

fogfehérítés otthoni

Az almaecet a rostoknak köszönhetően rendkívül tisztító, fertőtlenítő hatással bír. Jól hangzik a dolog, elsőre el is hittem, hogy hófehér fogakkal léphetek utcára. A tapasztalataim igencsak negatívak, változást nem vettem észre a fogaimon, max tisztábbnak éreztem, de hogy fehérebb nem lett, az tuti. Ezzel ellentétben az - egyébként amúgy is érzékeny - ínyemet megviselte a “kezelés”. A sav kimarta, és begyulladt. Persze lehet, hogy másra pozitívan hat, de a visszajelzések alapján nem fehérít. 

Kókuszolaj

fogfehérítés otthoni

A kókuszolaj rendkívül hasznos, és egészséges, fényévekkel jobb a főzéshez, mint a napraforgó olaj - persze drágább is. Hidratáló és antibakteriális hatása is van, így a bőrápoláshoz is gyakran használják.
Engem meglepett, hogy ez is megjelenik a fogfehérítős receptekben. Ami jó, hogy a többi otthoni fogfehérítéssel ellentétben nem csak a fogakat tisztítja, hanem az ínyünket is egészségesen tartja, nem tesz kárt. 
Az egyetlen próbálkozás, ami már bizonyított, hogy pár árnyalattal fehérebb lesz tőle a fog, én is ezt tapasztaltam - persze a használat után azt még jobban élveztem, hogy nem fáj, nem vérzik  az ínyem fogmosás után - pedig egyébként mindig szokott. Ha valamit, akkor ezt tiszta szívből ajánlom!
Az elkészítése is roppant könnyű, egy borsónyi kókuszolajat teszünk a fogkefére, majd óvatosan átdörzsöljük a fogat, és rajta hagyjuk 15-20 percig. Ezt minden nap ajánlott használni, hogy feltűnő eredményt érjünk el. 

Narancshéjas dörzsölés

fogfehérítés otthoni

Ez az, amit NE! 
Szerettem volna azt hinni, hogy mivel természetes, ezért használ ez a módszer, de mégis fájó szívvel próbáltam ki. 
A narancs héját meg kell mosni, majd átdörzsölni vele a fogakat, és rajta hagyni pár percig. Szép és jó, de inkább dobjátok ki.
A narancs héja olyan savas, hogy egy használat alatt gondokat okozhat, nagyon felsérti a fogzománcot, emellett nem is fehérít, tehát tök felesleges.
Az orvosok óva intenek ettől a módszertől! 

Nektek melyik használt?